Het museum/ de items gefilmd



 

Mini documentaire over het museum Ergens in Nederland 1939-1945, opgenomen door Museum TV voorjaar 2020.






Korte promofilm van het museum. MuseumTV 2020



 


Poeziealbum van Inge Winter:

Inge Winter is op 7 februari 1931 geboren in Essen (Duitsland). Omdat vader Ernst Winter Joods was (alhoewel hij protestants was geworden) vluchtte hij kort na de Kristallnacht uit zijn land. In april 1939 volgden Inge en haar moeder Käthe Emma Landwehrkamp hun vader en kwamen ze samen terecht in Arnhem.

Na te zijn opgevangen in Reuver, Schoorl, Elspeet en Sluis, kwam het gezin in juli 1940 aan in het vluchtelingenkamp Westerbork. Waar de het best naar haar zin had, zo was er een school en werd er en operette opgevoerd waarin Inge mee mocht spelen.

Voor haar verjaardag in 1941 kreeg Inge per post het poëziealbum van de familie Kropf. In de kampperiode schreven vele vriendinnetjes in het kamp een bijdrage in het poëziealbum. Ook kreeg ze dat jaar een zilveren ring voor haar verjaardag met haar initialen, gemaakt van een kwartje.

Op 14 juli 1942, de dag voor het eerste transport uit Westerbork naar Auschwitz, vestigde het gezin zich in Amsterdam. Omdat enkel vader Joods was en zogenaamd gemengd gehuwd was, mocht het gehele gezin het kamp verlaten.





 

 Johnny and Jones:


Van Wesel en Kannewasser werkten beiden voor de Bijenkorf. In 1934 werden ze ontdekt, toen ze tijdens een personeelsfeest met het kwartet The Bijko Rhythm Stompers speelden. Twee jaar later gaven ze definitief hun baan op en begonnen met optredens onder de naam Johnny & Jones. Hun grootste hit werd Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Ze maakten jazzy liedjes begeleid op de gitaar, hun teksten, steevast met een Amerikaans accent uitgesproken, kenmerkten zich door humoristische parodieën op de actualiteit. Vanaf 1937 traden Johnny & Jones regelmatig op voor de VARA-radio en werden mateloos populair.

Vanwege hun Joodse afkomst mochten Johnny & Jones tijdens de Duitse bezetting nog alleen voor Joods publiek optreden, en vanaf 1941 helemaal niet meer. In 1943 werden ze samen met hun echtgenotes opgepakt en naar doorvoerkamp Westerbork gebracht. Ze werden tewerkgesteld als slopers van neergestorte oorlogsvliegtuigen. Bij een vliegtuigdemontage bij Weesp hebben ze van de gelegenheid gebruik gemaakt om in Amsterdam nog zes liedjes op te nemen, waaronder de Westerbork serenade.

In het kamp traden ze nog slechts eenmaal op onder de naam Jonny und Jones, aangezien in de revue slechts de Duitse taal toegestaan was die ze nauwelijks machtig waren. Ze traden nog wel informeel op in het koffiehuis.

Op 4 september 1944 werden Johnny & Jones tijdens een van de laatste transporten uit Westerbork naar achtereenvolgens de kampen TheresienstadtAuschwitzSachsenhausenOhrdruf en Bergen-Belsen gedeporteerd. Uiteindelijk stierven ze van uitputting in de laatste oorlogsdagen van 1945.

Bron: Wikipedia

 





Kandelaar

Compagnie Internationale des Wagons - Lits

Frankrijk

 

Op 2 januari 1945 vestigde het opperbevel van de Wehrmacht, onder General der Flieger Christiansen zich in Emmen. Hij had een klein vliegtuig klaar staan om te vertrekken, verder stond er een luxe salonwagen op rails in de bossen. Op 8 april 1945 vertrok de generaal uit Emmen in alle vroegte per trein naar  Emden. De salonwagon van de generaal bleef in Emmen achter in de bossen. De salonwagen werd later geplunderd door omwonenden en daarbij werd deze kandelaar buit gemaakt.

 



februari 2020 Bijdrage aan programma "Strunen - 75 jaar bevrijding".(deel 8)(2 stukjes)



februari 2020 Bijdrage aan het programma "Strunen - 75 jaar bevrijding".(deel 7)(2 stukjes)



11 augustus 2017 een filmpje gemaakt naar aanleiding van een schenking vanuit Canada door Peter Hires de zoon van onlangs overleden veteraan Trooper Peter Paul Hires.



19 juni 2017 een filmpje gemaakt naar aanleiding van het vinden van een zilverschat.


 


 29 maart 2014 De eerste dag open voor publiek


Opening van het museum deel 1 28 maart 2015


Opening van het museum deel 2 28 maart 2015


februari 2014 Het inrichten van de museum is begonnen





De oude locatie van het museum

 


 
Museum Ergens in Nederland 1939-1945 in Verzamelkoorts van SBS6


Bekijk alle uitzendingen van Verzamelkoorts





 


Op 6 mei 2019 was het museum Ergens in Nederland 1939-1945 te zien in het programma Verzamelkoorts (Seizoen 3 aflevering 2). In 2 delen wordt gedurende 10 minuten een korte presentatie van het museum gegeven. (deel 1: 12:46 - 18:53 , deel 2: 24:02 - 27:58)



Uitzendingen die betrekking hebben op de helm van Frank W Armstrong.

 

Trailer van de uitzending:
Meegewerkt aan een episode van de Canadese serie War Junk. Opnames in augustus 2015.

Het programma War Junk van de tv-zender History Channel Canada heeft op 11 november 2015 aandacht besteedt aan de gebeurtenissen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Groningen en Drenthe. De serie War Junk wordt vanaf 20 november 2018 uitgezonden op National Geographic. Op 25 december 2018 is War Junk Holland uitgezonden over de gevechten rond Groningen.


Uitzending die betrekking heeft op het pistool van Gerrit Gunnink.


"

EO documentaire Nooit Meer Laf deel 1 --- In deze documentaire wordt het verhaal vertelt over de schietpartij bij Diever waarbij het pistool van Gerrit Gunnink dat zich in de collectie bevindt, is gebruikt.


201122 bezoekers (363445 hits) sinds 20-5-2016
Powered by webXpress